Dinastia Tudorilor (The Tudors) este un serial TV creat in 2007 care si-a dorit sa infatiseze viata lui Henry al VIII-lea.  Serialul are doar 38 de episoade, filmate in 4 sezoane, intre anii 2007 – 2010.  Momentan in Republica Moldova la Jurnal TV este difuzat sezonul 3 care are 8 episoade si a fost filmat in perioada 5 aprilie 2009 – 24 mai 2009.

Henry al VIII-lea 1491-1547

Mai important decat viata desfranta a lui Henric al VIII-lea, al doilea rege din Casei Tudor este razboiul pornit de acesta impotriva catolicismului si instaurarea religiei protestante in Anglia. Pornit din dorinta regelui de a se casatori cu Anne Boleyn, acest razboi a fost de fapt dorinta lui Thomas Cromwell stra -stra-bunicul mai cunoscutului Oliver Cromwell.

Contemporan cat de cat cu Stefan Cel Mare (1433 – 1504), Henric al VIII-lea ( 1491 – 1547) a trait aproape cat Stefan a domnit. Monarhul englez a avut 6 sotii, prima casatorie  alaturi de Catherine de Aragon durad 23 de ani. Aceasta va da nasterei viitoarei regine Mary cea sângeroasă ( Maria I a Angliei).

A urmat dragostea mai mult sau mai putin scornita de tatal viitoarei regine Anne Boleyn, care va sfarsi decapitata. Acest eveniment a ramas celebru, filmul incercand sa o prezinte ca pe o persoana care a murit cu demnitate, desi a trait in lipsa ei.

Henric a devenit obez catre sfarsitul vietii, asa cum se poate vedea si in poza noastra, fiind nevoit sa se deplaseze cu ajutorulunor inovatii mecanice. Asa cum s-a obeservat si in primul episod din seria a 3-a, o rana la picior avea sa-l duca pe tiranul englez catre obezitate. Aceasta rana se pare ca i-a grabit sfarsitul.

Dinastia Tudorilor a a inceput in anul 1485  si a luat sfarsit in 1603. Dinastia a incheiat suprematia pe tronul Angliei prin  Elisabeta I, si este fata lui Henric al VIII-lea si a reginei Anne Boleyn.

Poster Film

Daca domina tatalui ei a fost o perioada cruda, perioada cat aceats aa domnit a fost cunoscuta drept era elisabetană sau epoca de aur. Este epoca in care a scris marele  William Shakespeare, dar s perioada in care puterea internationala a Angliei a crescut.

Marea ei realizare ramane insa Biserica anglicană, care devine Biserica oficială, aceasta fiind un compromis intre catolici si protestanti.

Statul american Virginia a fost denumit astfel dupa porecla Elisabetei I. Moartea ei, fara urmasi a dus la instaurarea urmatoarei dinastii, dinastia Stuart, care va domni peste Anglia pana in 1707.

Va urma la tron Casa de Hanovra, care s-a transformat in  Casei de Saxa-Coburg și Gotha iar apoi a devenit „Casa de Windsor“.